Griekse Moussaka met Bechamelsaus

Griekse Moussaka is toch wel het bekendste Griekse Gerecht in Nederland, naast Tzatziki en Giouvetsi. Het recept wat ik met je ga delen is mijn favoriete versie hiervan, lagen aubergine, aardappel en gehaktsaus, overgoten met de lekkerste Bechamelsaus die ik ken.

Welke ingrediënten heb je nodig om deze Griekse Moussaka met Bechamelsaus te maken?

Alle producten voor deze Griekse Moussaka met Bechamelsaus / Mornaysaus heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Je kan in één overzicht zien wat je nodig hebt en mogelijk nog even bij de winkel kan halen.

De groenten

3 aardappelen

2 courgette

2 aubergine

Zout

Peper

Zonnebloemolie om in te bakken

Het gehakt

1 ui

2 el Extra Vierge Olijfolie

Tijm

Zout

peper

1 teentje knoflook

1 tl suiker

1 tl kaneel (afgestreken)

1/2 tl kruidnagel

1 el tomatenpuree

500 g gemalen rundvlees

400 g tomaten uit blik

zout

peper

1/2 bosje peterselie

1/2 bosje basilicum

De saus

100 g boter

100 g bloem voor alle doeleinden

750 ml melk, 3,5%

zout

peper, gemalen

1 mespuntje nootmuskaat, gemalen

100 g Parmezaanse kaas, geraspt

3 eidooiers

Het koken van de groenten

Zet een bakpan op het vuur met zonnebloemolie, zorg dat de olie een temperatuur heeft van 180 graden. Schil de aardappelen, snij ze in dunne plakken. Bak de aardappelen gaar in de zonnebloemolie. Ondertussen snij je de aubergine en de courgette in dunnen plakken.

Als de aardappelen mooi goudbruin gebakken zijn dan kan je ze uit de pan halen en op een bakplaat leggen waar bakpapier op ligt. Nu zijn de aubergine en de courgette aan de beurt om mooi bruin te bakken. Daarna kunnen ze bij de gebakken aardappelen gelegd worden.

Het bereiden van het gehakt

Zet een nieuwe bakpan op het vuur het zorg dat deze goed heet wordt. Snij één ui in stukjes, doe twee eetlepels Extra Vierge Olijfolie in de pan en bak de ui hierin. Nu nog een teentje in dunnen plakjes gesneden knoflook erbij, geniet ook even van de heerlijke geur die nu vrij komt.

Een ruime hoeveelheid aan verse tijm geeft een extra lekkere smaak aan de Moussaka. Peper en zout toevoegen en dan nog de kristalsuiker. De suiker is nodig om de ui te karameliseren voor een goede balans met de smaak van tomaat.

De sterke smaken de kaneel en de kruidnagel kunnen er nu bij. Voeg daarna het gehakt toe en maak het wat kleiner. Laat het gehakt ook karameliseren net zoals de uien. Als dit zover is dan een eetlepel tomatenpuree in de pan en roer dit er rustig doorheen. Dit geeft het gehakt een extra lekkere zoete smaak. Je kan nu de tomaten toevoegen en doorroeren tot alle vocht is verdampt. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Maak het gehakt af met een hand vol kruiden, een mix van peterselie en basilicum.

Van Bechamelsaus naar Mornaysaus

Neem een ruime pan en doe hier 100 gram boter in. Zorg dat de boter rustig vloeibaar wordt, dit zonder het bruin te laten bakken. De garde kan je hierbij helpen. Doe de bloem erbij en roer het door tot het een dik en glad is geworden. Dit noem je Roux en is een basis voor alle sauzen die je zelf maakt.

Giet de melk erbij in kleine beetjes. Na iedere scheut blijf je roeren tot de melk helemaal is opgenomen door de Roux. Blijf dit doen tot alle melk in de pan zit en het egaal is en begint te koken. Dan haal je de pan van het vuur en doe je er een beetje nootmuskaat, zout en peper bij in. Als je dit hebt doorgeroerd noemen je het Bechamelsaus.

Toch zijn we nog niet klaar, van voor de Moussaka gebruiken we de Mornaysaus. Dit maak je heel makkelijk door de Parmazaanse kaas en eigeel op dit moment toe te voegen. Als je dat hebt gedaan roer je het geheel tot een perfecte Mornaysaus.

Dit Griekse Gerecht klaarmaken voor in de oven

Zet de oven op 180 graden voorverwarmen. Neem een ruime ovenschaal, hier hoef je GEEN olijfolie in de toen. Hier de volgorde voor in de ovenschaal.

- Een laag gebakken aardappelen
- Een laag gebakken aubergine
- Zout en peper
- Een laag gebakken courgette
- Zout en peper

Voeg drie grote lepels Mornaysaus toe aan de gehaktmix en roer dit goed door. Als dit goed is gemixt giet het bovenop de courgette en maak het gelijk met een lepel. Giet nu de Mornaysaus op het gehakt en strijk het glas met een spatel. Als laatste doe je er nog een beetje Parmezaanse kaas overheen, dit om het geheel mooi bruin te kunnen bakken.

De Griekse Moussaka kan in de oven voor 35 tot 40 minuten totdat deze mooi bruin gebakken is. Zet het Griekse Gerecht daarna een half uur apart om wat af te koelen.

Serveer deze Griekse Moussaka met Extra Vierge Olijfolie en verse kruiden

Snijd de Griekse Moussaka in stukken en serveer deze op een bord met een beetje Extra Vierge Olijfolie en verse kruiden. Eet smakelijk.

Leave a comment

All comments are moderated before being published